🔅Theory of mind, nam-ı değer “zihin kuramı”ndan bahsedeceğim bu paylaşımımda…


🔅Kabaca bahsedecek olursak zihin kuramı, kendimiz dışındaki diğer bireylerin bizden farklı düşünebileceğinin idrak edilmesini anlatmaktadır. Yaklaşık 4 yaş civarında gelişen bu beceriyi test etmek için ağırlıklı olarak ‘Sally ve Anne paradigması’ kullanılır. Bu paradigmadan kısaca bahsedecek olursak:
İki çocuktan biri olan Sally misketini sepete koyar ve ortamdan ayrılır. Ardından diğer çocuk Anne’den misketi sepetten alıp kutuya koyması rica edilir. Sonra Anne’e sorulur, “Sally odaya/ortama girince misketi nerede arayacak?” diye. Anne, Sally’nin ayrı bir zihne ve ondan farklı bilgilere sahip olduğunu idrak edebiliyorsa misket sepette, edemiyorsa misket kutuda diyecektir.


🔅Peki zihin kuramı neden günlük hayatımızda önem arz ediyor? Özellikle sosyal ilişkilerimizde bizden başka zihinleri anlamak olmazsa olmaz becerilerden birisidir… Empati becerisini geliştirmek, bir aksiyona geçmeden kişilerin duygularını veya ihtiyaçlarını anlayabilmemize olanak sağlıyor… Böylelikle kendimizi başkasının yerine koyabiliyor, karşımızdaki kişilerin duygularını, düşüncelerini veya ihtiyaçlarını anlayabiliyoruz… Dolayısıyla olumlu sosyal davranışlarımız artış gösteriyor, bunla birlikte şiddet davranışlarımız ise azalıyor…


🔅Her türlü canlıya şiddettin artış gösterdiği günümüzde çok küçük yaşlarda gelişen bu yetinin önemini kavramak ve zihin anlama becerisini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmak oldukça önem arz ediyor…💫

Uzman Psikolog Emine KAYA BİCAN


♣ Görsel alıntıdır.