Virüs salgını ve bilgi kirliliğine dair…

Bilgi paylaşmak, bilineni kitlelere ulaştırmak artık çok kolay…

Bu durumda günlük yaşamımızda bilgiye ulaşmak nispeten oldukça kolayken bu kolaylık bilginin kaynağı veya gerçekliği konusunda bizleri yanıltabiliyor.

  • Spekülatif haberlerin, komplo teorilerinin, zincir mesajların (özellikle kaynağını doğrulamayacağımız olanların), şöyleydi/böyleydi gibi salgına dair işimize aslında hiç yaramayacak demeçlerin sadece ama sadece kaygı unsuru oluşturduğunu hatırlamakta fayda var. Elinize oluşan her bilginin, görselin kaynağını merak etmenizi öneririm. Size ulaşan görselin/yazının altında kişi ya da kuruluşların olması bilginin doğruluğunu ispatlamaz. Bilgi kaynağını yetkili kişilerim, kurum veya kuruluşların resmi web sayfalarını veya sosyal medya hesaplarını takip ederek kontrol etmeniz mümkündür…

-Bilgimiz ne? Bu konuda var olan bilgi yumağının içinde işimize yarayan öz bilgimiz nedir?

“Bir salgın var.” Peki bu bilgiyi kendimizin ve çevremizin sağlığı için nasıl işleyebiliriz peki?

  • Öncelikle salgın durumu dikkate alınması gereken ciddi bir konudur, ama bu konuda yapılacaklar adımlar mikro ve makro düzeyde bellidir, daha önceden planlanmıştır. Bizlerin bireysel anlamda yapabileceği önlemler sağlık bakanlığı ve doktorlar tarafından halihazırda anlatılmakta ve hatırlatılmakta. Bunlara uyumlanmaya çalışmak, alınabilecek önlemlere tabi kalmak en sağlıklısı olacaktır.
  • Çocuklar için yapılacak önlemler aslında yetişkinlerle aynı. Kişisel hijyen kurallarını hatırlatmak, olası sorularını açık ve dürüst şekilde yanıtlamak endişe durumunu bir miktar azaltacaktır. Olası sorulara önceden hazırlık yapmak, bilmediğimiz kısımlara dair spekülasyon yapmadan, belki biraz zaman isteyip araştırdıktan sonra bilgi vermek faydalı olacaktır.
  • Panik durumu yaratmadan, kaygıyı tetiklemeden yapabileceğimiz ölçüde önlemleri alarak hayatımıza devam etmeye çalışmamız hepimiz için en uygunu olacaktır diye düşünmekteyim…
  • Kaygıya yatkın bireylerin kaygı düzeyleri, bu tarz kriz zamanlarında artabilir ve endişeleri tetiklenebilir. Bu gibi durumlarda kaygı ile baş etmek güçleşebileceğinden çocuk ya da yetişkin farketmeksizin profesyonel yardım almak faydalı olacaktır…

Uzm. Psk. Emine KAYA BİCAN

—————

♣ Görsel alıntıdır.

Yazı oluşturuldu 179

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön