Okul başlangıcından bu yana epeyce zaman geçti…
Rutin gidişlerin artık alışma evresine doğru olumlu şekilde yansımasını beklediğimiz bir dönemdeyiz. Başlangıçta okul isteksizliği olan çocukların, bu isteksizliklerinde azalma olmasını bekliyor veya başlangıçta değil de yeni tepki gösteren çocuklar içinse biraz daha zaman tanıyıp sabırlı olunması gerektiğini sıklıkla yineliyoruz. Bu iki farklı süreçte de “iyi bir gözlemci” olmak çocukların neden okula karşı tepkisel olduğunun belirlenmesi adına oldukça işlevsel olacaktır.
Yeni insanlarla tanışmak, mükemmeliyetçilik, çocuklarla oynamak, el yazısı, sınav süreçleri, farklı olmak, anneden uzakta olmak, dışarıda kendini sesli ifade etmek, yeni aktiviteler denemek, farklı öğretmenler, ödevler, değişimin kendisi, yemekler, tuvaletler, servis/otobüs kullanmak, sosyalleşmek, okumak, yüksek sesler, zorbalık, soru sormak veya yeni bir sınıf ortamı gibi pek çok farklı neden okul isteksizliğinin kaynağı olabilir… Okul isteksizliğinin devam ettiği, isteksizliğin sebebinin belirlenemediği durumlar yaşanabilir. Hatta bazı durumlarda okul isteksizliğine mide bulantıları ya da karın ağrıları vb gibi fizyolojik semptomlar eşlik edebilir…
Semptomların azalmadığı, şiddetini sürdürdüğü durumlarda bir uzman desteği almak sorunun çözümü adına faydalı olacaktır.
Uzman Psikolog Emine KAYA BİCAN
♣ Görsel alıntıdır.