Çocukların Korkularını Anlamak

Çocukluk çağı korkuları, çocukların farkındalık düzeylerinin artması ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Okul öncesi dönemden itibaren sesler ve görseller gibi somut sebeplerden kaynaklı korkular, çocukların yaşları ilerledikçe soyut kavramların hayatlarına girmesiyle değişim göstermektedir.

En sık görülenler karanlık korkusu, hırsız, canavar, uzaylı, hayalet, yaratıklara yönelik korkular, ebeveynleri kaybetme korkuları vb gibidir. Çocukluk çağı korkuları yalnız kalamama, tek başına uyuyamama, yalnız tuvalete gidememe, karanlıktan korkma, ebeveynden ayrılamama şeklinde çocuklarda görülmekle birlikte bazı durumlarda bu korkulara kabuslar eşlik edebilmektedir…

⭐️Korkuyu ortaya çıkaran durum veya unsurların tespit edilmesiyle çocukların korku ile yüzleşebilmelerine ve duygularıyla baş edebilmelerine olanak sağlanmaktadır. Duygularını yönetebilmeyi öğrenen çocuklar duygusal anlamda daha olgun bireyler olarak sosyal hayatlarını sürdürmektedirler. Öte yandan duygusunu yönetmekte zorlanan çocuklar, bir yetişkinin özellikle anne veya babasının desteğine sürekli olarak ihtiyaç duyan, onlara bağlı/bağımlı şekilde sosyalleşen bireyler olarak hayatlarında çıkan engelleri aşmakta zorlanacaktırlar… Çocukluk çağındaki korkuların doğru şekilde anlaşılmadığı ve uygun yöntemlerle müdahale edilmediği durumlarda ise bu korkular fobilere dönüşebilir ve ilerleyen yaşlara, hatta yetişkinlik dönemine kadar taşınabilir.

Çocuğunuzun korkularının keşfedilmesi ve onlara korkularıyla nasıl baş etmesi gerektiğine dair rehberlik edilmesi gerekmektedir.

Uzman Psikolog Emine KAYA BİCAN

♣ Görsel alıntıdır.

Yazı oluşturuldu 179

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön