Verebileceğiniz en güzel hediye: 4 ebeveyn stili

Bir önceki gönderide bahsettiğim John Gottman’ın duygusal zekası yüksek çocuklar yetiştirmeyi inclediği araştırmasının bulguları dört farklı ebeveynlik stiline işaret etmektedir:

➰ Reddedici Ebeveynler

  • Tüm olumsuz duyguları alaya alır, küçümser veya engellerler.
  • Çocuklarının duygularına dair belirsizlik hissederler ve kontrolden çıkma korkusu yaşarlar. Problem çözmenin yerini alacak bir çözüm olarak dikkat dağıtma teknikleri ve zamanın geçişini kullanırlar.
  • Etkileri: Çocuklar kendilerinde bir sorun olduğunu öğrenirler ve duygularını düzenleyemezler, duygularının doğru olmadığı, anormal ve uygunsuz olduğuna inanırlar.

➰ Onaylayıcı Olmayan Ebeveynler

  • Reddedici ebeveyne benzerlik gösterir, ancak ona kıyasla daha olumsuz, eleştirel, kontrol edici, manipülatif ve otoriter tutumlar sergilerler. Disiplinle aşırı ilgilenirlerken ve duygusal ifadeyle ilgilenmezler.
  • Etkileri: Çocuklar duygularını düzenlemek için mücadele eder, duygularının uygunsuz olduğuna, doğru olmadığına ve anormal olduğuna inanır.

➰Boşverici/İzin Verici Ebeveynler

  • Sonsuz izin veren, problem çözme veya duyguları anlama konusunda çok az şey sunan, yani rehberlik sunmayan ebeveynlerdir. Davranışa sınır koymazlar. Ayrıca, işler yoldan çıkana kadar duyguları boş vermeyi teşvik ederler.
  • Etkileri: Çocuk konsantre olmak, başkalarıyla iyi geçinmek ve duygularını sağlıklı bir şekilde düzenlemek için sürekli olarak mücadele eder.

➰ Duygu Koçluğu Yapan Ebeveynler

  • Çocuğunun duygularının farkındadırlar ve çocukları ile bağ kurmak için bu durumu bir fırsat olarak görürler. Empati ile dinlerler, çocuklarının düşüncelerini doğrularlar ve duygularını kelimelerle ifade edebilmelerine yardımcı olurlar. Çocuklarının sorunları çözmesine veya zorlayıcı durumlarla uygun şekilde başa çıkmasına yardımcı olurken sınırları sürdürebilirler.
  • Etkileri: Duygularını anlama ve düzenleme konusundaki ustalığı, çocukların hayatta farklı alanlarda başarılı olmalarına yardımcı olur. Daha özgüvenli, sosyal, akademik olarak daha başarılı ve hatta fiziksel olarak daha sağlıklı olurlar.

(Kaynak: @gottmaninstitue)
——————————————————————————————————–

Görseller alıntıdır.

Uzm. Psk. Emine KAYA BİCAN

Yazı oluşturuldu 179

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön